Compania afectată de fraudă se confruntă cu:
- pierderi financiare directe;
- pierderi financiare indirecte datorate amenzilor, proceselor și acțiunilor de remediere a efectelor fraudei;
- pierderi financiare indirecte mult mai greu cuantificabile și care produc efecte pe o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi pierderea cotei de piață, pierderea unor potențiali clienți, efectele negative asupra echipei, scăderea productivității sau riscul reputațional.
„Comunicarea de criză în contextul fraudei” este subiectul celui de-al treilea panel din cadrul FRAUD SUMMIT, în care Roxana Hurducaș, Head of Marketing & Communication SPIA, a explicat cum riscul reputațional poate fi diminuat cu ajutorul acestei ramuri a comunicării.
Roxanaa înființat și conduce, în prezent, departamentul de marketing și comunicare al SPIA, liderul noii generații de investigatori privați din România, după ce mai bine de 10 ani a fost Marketing&PR Manager al FAN Courier. Auditor și consultant de marketing și comunicare, Roxana Hurducaș are experiență în coordonarea departamentelor de marketing, a managementului de brand și a campaniilor de comunicare, în comunicarea de criză, gestionarea relației cu presa și KOL, organizarea evenimentelor și comunicare internă. S-a alăturat SPIA în 2020 și a ghidat compania către o abordare curajoasă, transparentă și asumată.
„Poate părea ciudat ca un serviciu specializat, așa cum este comunicarea de criză, să fie adăugat în portofoliul de servicii al unei agenții de business intelligence. Însă decizia noastră a venit firesc, pe baza experienței acumulată în aproape 10 ani de investigații antifraudă, investigații corporate, investigații economico-financiare, analiză due-diligence sau managementul riscului. În toate aceste cazuri, compania risca să fie prejudiciată nu doar de fraudă per-se, ci și reputațional. Prinsă în vârtejul unui fenomen fraudulos, compania are nevoie de specialiști în comunicare de criză, care să preia controlul și să acționeze rapid, concis și targetat – stakeholderii au nevoie de informații corecte, transparente, livrate la timp și fără niciun grad de confuzie. Specialiștii noștri în comunicarea de criză se alătură companiei din postura de consultanți ai departamentului de comunicare sau implementează chiar ei planul de comunicare de criză, în funcție de resursele pe care compania le are disponibile la momentul crizei”, a declarat Roxana Hurducaș.
Urmărind episodul de mai jos, veți afla:
- Care este legătura între fraudă și criză;
- Dacă funcționează reacția de tip „NO COMMENT” pe care multe companii o preferă;
- Care sunt obiectivele comunicării de criză;
- DOs & DONTs;
- Care sunt etapele unui plan de comunicare de criză;
- Care este cel mai potrivit moment în care o companie ar trebui să reacționeze din punct de vedere al comunicării;
- Importanța prevenției;
- Care este cea mai potrivită persoană care să comunice în numele companiei într-un moment de criză;
- Care sunt riscurile pe care lipsa unei strategii de comunicare de criză le implică.
Poate cel mai important aspect de reținut din acest panel este faptul că rolul comunicării de criză este acela de a proteja compania, fiind și un instrument cu ajutorul căruia criza poate fi transformată în oportunitate.
Prima ediție a FRAUD SUMMIT a fost organizată cu susținerea act Botezatu Estrade Partners, în calitate de Main Partner, alături de wall-street.ro și Kiss FM, Media Partners. Dacă îți dorești un business imun la fraudă, scrie-ne pe contact@spiaromania.com . Urmărește mai jos întregul episod în format audio și video sau pe oricare dintre platformele:
» Spotify: https://open.spotify.com/episode/06eLwM1yfA2smzJ3HLhnwV?si=B8mVu4XoRNGIpdbnxLU4jw
» YouTube: https://youtu.be/ndWUfOOC-FM
Ascultă episodul 3 AICI:
Urmărește episodul 3 AICI: